Serie: Det fina med Våren


När man ser vårens första tecken känner i alla fall jag att jag får en dos extra med energi, som att även jag vaknar upp från vinterns vila.

Från att gräset börjar växa och vårens första blommor slår ut till att hela världen är grön och fylld med naturens alla färggranna blommor, oj vad jag älskar våren!

Nedan delar jag några av mina tankar för den som vill fotografera under våren och jag hoppas du hittar inspiration till en egen fotografering med din häst.

Stranden


Att bli fotograferad på stranden tillsammans med sin häst är något många drömmer om och det blir inte bara fina bilder i strandmiljön utan det är också en härlig upplevelse!

Det finns även ett litet antal naturstränder där man får vara året runt men på de flesta stränder får man vara fram tills 1 maj när badsäsongen startar.

Skogen


I barrskogar brukar det vara lika fint året runt men i lövskogar passar det extra bra att fotografera på våren.

I alla fall om man tänker från min synvinkel som fotograf för när löven ännu inte är helt utslagna är trädkronorna gröna men de släpper fortfarande in mycket ljus som gör det mycket enklare för oss att få fina bilder.

Det betyder att vi inte är lika begränsade att stå i utkanten av skogen utan vi kan oftast fara lite längre in i skogen också.

Föl


På framförallt våren och tidig sommar är det perfekt att fotografera föl, precis när det blir grönt tycker jag det är som allra vackrast. Oftast är det bäst att fotografera sitt föl när den är mellan 2 och 7 veckor gammal precis innan fölet börjar tappa sin fölpäls.

Ängar


När det är tidig vår brukar förra årets höga beigefärgade gräs stå kvar och det kan bli riktigt fina bilder med milda färger. När det gröna frodiga gräset sen kommer så är det alldeles lagom högt för att få fina bilder på hästar i rörelse, både uppsuttet och avsuttet.

Blommor


Vem älskar inte blommor? På våren har man flera chanser att få härliga bilder i sällskap av ett gäng blommor! Här nedan har jag listat några av mina favoriter att fotografera i:


Vitsippor

I Norra Halland där jag bor brukar det vara finast att fotografera vitsippor i början av maj fram tills ca 10 maj för då har även trädens löv slått ut lite men det kommer ju såklart variera lite beroende på var i landet man bor.


Rapsfält

I samma veva som vitsipporna blommar även rapsen och det är ju verkligen nåt speciellt med de gula stora rapsfälten om våren. Det kan bli väldigt vackra bilder med hästen omgiven av raps men tänk på att man inte får gå ut på rapsfälten utan tillstånd.


Hägg

Häggträd ger en vacker inramning till porträtt med din häst och ger ofta en lummig känsla i bilden.


Maskrosor

Kort efter vitsippor och raps blommar maskrosorna. Deras låga höjd gör de perfekta att fotografera bilder i rörelse, antingen uppsuttet eller i frihet, då man ser det mesta av hästens ben.


Ramslök

Ena av mina absoluta favoriter med sitt hav med vita blommor!


Körsbärsblom

En av vårens favoriter är ju när alla körsbär blommar, de verkligen lyser upp omgivningarna med sina intensivt rosa blommor och som också ger riktigt drömmiga bilder.


Syren

Att hitta bra ställen att fota med syrener är oftast inte så lätt men det är ändå en av mina favoriter! Och om man hittar ett bra ställe så lär man få underbara bilder.


Äppelblom

Och till sist får vi får inte glömma äppelblom, så enkla men så vackra!