Charlotte & Hespera

Nu när äntligen våren är på ingång är det ju ett måste med lite inspiration från förra våren tycker jag! Charlotte och hennes Lusitanosto Hespera bor egentligen i Danmark men var på träningsvecka hos Horse-Vision i Hällekis i början av maj och vad passar då bättre än att fotograferas i Munkängarnas vackra miljöer.
Tack för förtroendet Charlotte!


Cecilia & Läkerol

I höstas fotograferade jag Cecilia och hennes vackra SWB sto Läkerol och jag kan bara säga att jag älskar kontakten mellan dem och hur man ser att de hör ihop. Jag har sagt det förr men vänskapen mellan hästen och dess människa är verkligen nåt jag brinner för!


Johanna & Callhez la Assla

I juli förra året fotograferade jag Johanna och hennes halvblodsvalack Callhez la Assla “Calle” i vackra Hällekis. Temat var hästiga studentbilder och vi avslutade med att fota med Johannas underbara balklänning! 
Tack för förtroendet!


Wild at heart | Poetess

En av alla härliga modeller på den här kvällsfotograferingen var den tigrerade korningsponnyn Poetess som med sin speciella färg verkligen lyser upp bilderna tillsammans med det helt underbara solljuset och grönskande naturen. Jag älskar verkligen de djupa färgerna i de här bilderna!

I slutet av maj medverkade jag i Equine by Wengdahls fotoworkshop “Wild at heart” på Öland. En underbar vecka med vackert väder, vackra hästar och härliga hästfotografer från hela 5 länder plus Sverige!


Team Kigers of Frejes

Jessica Monasdotter på Team Kigers of Frejes är en av dem jag åker ut till varje år och fotograferar hos och vi har alltid så himlans trevligt! Sedan några år föder Jessica upp Kigermustanger på sin gård i Gnesta och de flesta av hennes hästar kommer från USA där det fortfarande finns Kigermustanger som lever i frihet i Oregon och några av Jessicas hästar är viltfångade.
Jessicas stora passion för Kigerhästen ser man i hennes avelsarbete med olika blodslinjer och de olika individerna och det skall bli så spännande att se hur allt har utvecklats om några år! Jessica har två avelshingstar, Tivo som gick ihop med stona i somras och Nito som anländer från USA i augusti samt 9 ston i olika åldrar.
Vi satsade på att fotografera i gryningen och skymningen för att få det mjuka ljuset och till vår lycka fick vi även dimma på morgonen! Det var verkligen helt magiskt!
Om ni vill se mer av Kigermustangen så finns de på Facebook eller på deras hemsida.
Tack för allt Jessica och jag längtar redan till augusti!


Norah & Jaquetão II

Vilken helt underbart drömmig solnedgång vi fick! Tänk att lite moln kan skapa en sån fantastisk himmel och att vi hade turen att vara där just den kvällen. Jag tror inte jag har visat så många av de här bilderna på Norah och Jaquetão innan men jag tycker verkligen om dem och jag hoppas att ni gör det också!


Wild at heart | Chili

SWB stoet Chili var den första modellen av fem vid kvällsfotograferingen på norra Öland. Första dagen på workshopen fotade vi motljusbilder i soluppgången på samma strand och nu var det dags för oss att fota eftermiddags- och kvällsbilder på den här underbara platsen.
Chili gav oss en härlig start på en härlig kväll och trots att hon överraskade oss med lite ovanliga vägar blev det många fina bilder!

I slutet av maj medverkade jag i Equine by Wengdahls fotoworkshop “Wild at heart” på Öland. En underbar vecka med vackert väder, vackra hästar och härliga hästfotografer från hela 5 länder plus Sverige!


Erika med Idahoo & Tickle

I höstas träffade jag och fotograferade Erika och hennes två Amerikanska Mustanger Idahoo och Tickle i Sunne. Jag har tidigare mött de blackfärgade Kigermustangerna från Oregon men aldrig Mustangerna från Idaho. 
Idahoo som är den isabellfärgade av dem fångades in tillsammans med sin mamma när hon var några månader gammal i Black Mountains HMA i Idaho för att senare importeras  till Sverige som unghäst och ägs av Erika sen två år tillbaka. Idahoo är också mamma till Tickle som föddes 2013 på Gotland och som Erika köpte som nybliven tre-åring. Det är så roligt att få träffa så många olika hästar när jag är iväg på fotouppdrag och lite extra roligt med Mustangerna som det finns så få av i Sverige, endast några stycken, kanske 10 eller så.
Mer om Mustangerna finns på Erikas Facebooksida Mustang Sweden. Tack Erika för att jag fick komma och föreviga er i de Värmländska höstfärgerna! 


Mickey M

Natalie och hennes SWB valack Mickey M eller till vardags kallad Henke, är några jag fotograferar regelbundet hos. Oftast fotograferar vi uppsuttna bilder men den här gången var det så vackert frostigt ute att vi inte kunde låta bli att ta några porträtt också. Det är verkligen något speciellt med frostiga morgnar!
Jag träffade Henke för första gången när han bara var några timmar gammal och nu är han 13 år och tävlar Grand Prix dressyr med Natalie, vilken resa!


Före & Efter del 3

Den här gången är det en blandning av bilder fotograferade under 2018 där det inte är lika mycket kloning som på bilderna i förra inlägget. Som jag berättat innan föredrar jag när det är så lite som möjligt att göra med varje bild och de här bilderna tycker jag visar hur mycket jag vanligtvis brukar redigera.
Skulle ni vilja se en speed editing video när jag redigerar en bild?


Clara & Lady Sybil

När jag var nere i Skåne i höstas fotograferade jag min härliga fotografkollega Clara och hennes 1,5 åriga Welsh Cob sto Lady Sybil “Sillen”. Det är alltid lite pirrigt att fota andra som håller på med fotografering tycker jag och duggregnet som rullade in halvvägs i sessionen hjälpte inte direkt till, Sillen var inte heller speciellt hjälpsam med tålamodet hos en 1,5-åring men som tur är var Clara van framför kameran och tajmade Sillens korta foto-vänliga stunder.
Ibland stämmer inte förutsättningarna perfekt men man kan alltid hitta fina stunder däremellan.


Q & A

Ofta får jag samma typ av frågor från kunder, följare, vänner och bekanta så jag tänkte att det är dags att samla ihop alla frågor på ett och samma ställe ifall ni är fler som undrar över samma saker. Om ni har fler frågor så får ni gärna kommentera eller maila dem till mig så kommer de med på nästa Q&A!

Hur långt åker du för en fotosession?

Det här är en fråga som jag får väldigt ofta och jag brukar svara att jag åker dit man vill att jag skall åka. Vilket är nästan helt sant.. 
Jag utgår från Kungsbacka några mil söder om Göteborg och vid längre resor vill jag gärna att ni är några stycken, dels för att det kan bli långt att åka för en fotosession och dels för att det skall bli en rimlig reseerättning för er. Jag tar bokningar över hela landet och även Norge och Danmark. 
Jag reser oftast flera gånger om året förbi t.ex. Skara / Lidköping / Mariestad / Örebro / Enskilstuna / Norrköping / Linköping / Jönköping / Trollhättan / Uddevalla  samt Halmstad och om du vill hänga på om jag är ute och kör så tar jag gärna en avstickare till dig om det finns tid.

Vilken tid på dagen är bäst att fotografera på enligt dig?

Det är lite olika beroende på väder och vilken typ av bild vi är ute efter. Om det skall bli sol så fotar jag gärna i soluppgången och strax därefter eller strax innan och under solnedgången. Jag gillar också att fota under molniga dagar för att få lite djupare färger och lätta skuggor och då föredrar jag att fota mitt på dagen när det är som ljusast.

Vad har du för kamera och objektiv?

Jag är Team Canon! Skämt åsido, jag fotograferar just nu med en Canon 7D mark II och jag använder nästan alltid mitt 70-200/2,8 IS II objektiv när jag fotar hästar. Jag har en 7D första modellen som backup kamera.

Hur redigerar du dina bilder?

När bilderna är inladdade tar jag direkt in dem i ett program som heter Photo Mechanic 5 och där väljer jag ut de bilderna som ser bra ut och raderar resten. Nästa steg är att öppna dem i Lightroom och lägga på min bildstil på de bästa bilderna i en andra rensning. När kunden valt ut sina bilder brukar jag optimera bildstilen en sista gång på varje bild innan jag öppnar upp de utvalda bilderna i Photoshop och där justerar jag det sista på bilderna som vanligtvis består av att klona bort störande föremål. Det kan vara allt från flugor till grimmor och grimskaft och jag avslutar med att lägga på skärpa och spara bildena i rätt storlek.
Alla bilder jag visar har gått igenom den här processen och det är detta som tar längst tid, själva fotograferingen är nästan över på ett ögonblick i jämförelse..
Jag tycker lika mycket om att ta bilderna som att redigera dem som tur är!

Hur länge har du fotat hästar?

Bilder och fotografering har alltid varit ett stort intresse hos mig och jag började fotografera min fågel, kanin, hönor och naturen när jag var liten. När jag kom i kontakt med hästar på ridskolan fick kameran åka med ibland, en analog kompaktkamera och jag tog så många bilder jag kunde så fort jag fick chansen.
Under gymnasiet fotograferade jag mycket och intresset ökade hela tiden, jag fick min första digitala kompaktkamera och min första häst Pink var den självklara modellen(eller offret kanske?). 
Det var under 2007 som tanken först dök upp att jag ville jobba som hästfotograf, jag hade då en digital systemkamera och jag fotade så mycket hästar jag kunde för att lära mig så mycket det gick men det dröjde ända till 2011 innan jag startade mitt egna företag. Det har varit en lång resa men så är det nog ofta när man vill jobba med sin dröm.

Kan man gå fotokurser hos dig?

Personlig coaching och fotokurser är något som jag kommer att lansera under 2019! 

Vad händer om det regnar?

Om väderprognosen säger regn på dagen vi bokat så byter vi till en dag som förutsättningarna för bra bilder är lite bättre. Om jag är iväg på längre resor med fler bokningar så händer det ibland att vädret snabbt ändrar sig och då brukar vi kunna fota lite tidigare eller senare på dagen om det skall vara bättre väder då eller flytta sessionen till dagen innan eller efter. Jag brukar alltid försöka ha lite reservtider emellan ifall vädret skulle svika oss.


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google