Ofta får jag samma typ av frågor från kunder, följare, vänner och bekanta så jag tänkte att det är dags att samla ihop alla frågor på ett och samma ställe ifall ni är fler som undrar över samma saker. Om ni har fler frågor så får ni gärna kommentera eller maila dem till mig så kommer de med på nästa Q&A!

Hur långt åker du för en fotosession?

Det här är en fråga som jag får väldigt ofta och jag brukar svara att jag åker dit man vill att jag skall åka. Vilket är nästan helt sant.. 
Jag utgår från Kungsbacka några mil söder om Göteborg och vid längre resor vill jag gärna att ni är några stycken, dels för att det kan bli långt att åka för en fotosession och dels för att det skall bli en rimlig reseerättning för er. Jag tar bokningar över hela landet och även Norge och Danmark. 
Jag reser oftast flera gånger om året förbi t.ex. Skara / Lidköping / Mariestad / Örebro / Enskilstuna / Norrköping / Linköping / Jönköping / Trollhättan / Uddevalla  samt Halmstad och om du vill hänga på om jag är ute och kör så tar jag gärna en avstickare till dig om det finns tid.

Vilken tid på dagen är bäst att fotografera på enligt dig?

Det är lite olika beroende på väder och vilken typ av bild vi är ute efter. Om det skall bli sol så fotar jag gärna i soluppgången och strax därefter eller strax innan och under solnedgången. Jag gillar också att fota under molniga dagar för att få lite djupare färger och lätta skuggor och då föredrar jag att fota mitt på dagen när det är som ljusast.

Vad har du för kamera och objektiv?

Jag är Team Canon! Skämt åsido, jag fotograferar just nu med en Canon 7D mark II och jag använder nästan alltid mitt 70-200/2,8 IS II objektiv när jag fotar hästar. Jag har en 7D första modellen som backup kamera.

Hur redigerar du dina bilder?

När bilderna är inladdade tar jag direkt in dem i ett program som heter Photo Mechanic 5 och där väljer jag ut de bilderna som ser bra ut och raderar resten. Nästa steg är att öppna dem i Lightroom och lägga på min bildstil på de bästa bilderna i en andra rensning. När kunden valt ut sina bilder brukar jag optimera bildstilen en sista gång på varje bild innan jag öppnar upp de utvalda bilderna i Photoshop och där justerar jag det sista på bilderna som vanligtvis består av att klona bort störande föremål. Det kan vara allt från flugor till grimmor och grimskaft och jag avslutar med att lägga på skärpa och spara bildena i rätt storlek.
Alla bilder jag visar har gått igenom den här processen och det är detta som tar längst tid, själva fotograferingen är nästan över på ett ögonblick i jämförelse..
Jag tycker lika mycket om att ta bilderna som att redigera dem som tur är!

Hur länge har du fotat hästar?

Bilder och fotografering har alltid varit ett stort intresse hos mig och jag började fotografera min fågel, kanin, hönor och naturen när jag var liten. När jag kom i kontakt med hästar på ridskolan fick kameran åka med ibland, en analog kompaktkamera och jag tog så många bilder jag kunde så fort jag fick chansen.
Under gymnasiet fotograferade jag mycket och intresset ökade hela tiden, jag fick min första digitala kompaktkamera och min första häst Pink var den självklara modellen(eller offret kanske?). 
Det var under 2007 som tanken först dök upp att jag ville jobba som hästfotograf, jag hade då en digital systemkamera och jag fotade så mycket hästar jag kunde för att lära mig så mycket det gick men det dröjde ända till 2011 innan jag startade mitt egna företag. Det har varit en lång resa men så är det nog ofta när man vill jobba med sin dröm.

Kan man gå fotokurser hos dig?

Personlig coaching och fotokurser är något som jag kommer att lansera under 2019! 

Vad händer om det regnar?

Om väderprognosen säger regn på dagen vi bokat så byter vi till en dag som förutsättningarna för bra bilder är lite bättre. Om jag är iväg på längre resor med fler bokningar så händer det ibland att vädret snabbt ändrar sig och då brukar vi kunna fota lite tidigare eller senare på dagen om det skall vara bättre väder då eller flytta sessionen till dagen innan eller efter. Jag brukar alltid försöka ha lite reservtider emellan ifall vädret skulle svika oss.